Monday, April 2, 2012

rahsia coklat moist kakak saya


Hye everyone,kepada peminat setia membaca blog saya ini,ingin saya kongsikan cara membuat kek yang selalu saya buat di rumah dengan kakak saya,dengan tips saya ini bukan hanya memberi resepi sahaja saya juga memfokuskan kosnya juga dan saya tahu kadang-kadang ramai diantara kalian dapat membaca resipinya tetapi tidak dapat memahaminya sepenuhnya dengan bahan-bahannya mahupun sukatannya ketika membuatnya oleh saya sarankan ikut cara saya.









First fahami bahannya dahulu,kalau saya cakap baking powder,kamu tahu ka apa baking powder silap-silap haribulan 1 guni powder kamu beli,baking powder ni adalah bottol yang kecil sahaja selalunya  dijual harga 4.50 sahaja
1.  
           -Tepung gandum - tepung gandum tak semestinya kalian beli tepung yang sama,kamu juga boleh beli tepung biasa,tapi ada perbezaan salah satu tepung iaitu tepung jagung,jangan silap tau
2.    -  Telur - ok here the tips, kalau mahu membuat kuih ini khasnya untuk perayaan or family,belilah telur satu tray sekali, tetapi jikalau kamu seorang sahaja dirumah belilah 1 peket 8 biji yang selalu berjual di kedai. Tips ini adalah kerana bagi menyenangkan hati bagi setiap individu, percayalah i do it all the time..
3. -     Esen vanilla - kamu tau apa itu esen..esen sebenarnya mempunyai banyak perisa, esen pandan dan sebagainya, tetapi kebanyakan kuih selalu mengunakan esen vanilla untuk menhilangkan bau telur.dan sebelum tu esen ni dia bnotol kecil saja tau,jangan pula kau beli simen.
4.   -   Serbuk koko - ok everyone saya mempunyai rahsia dengan serbuk koko,seberlum tu serbuk koko selalu dijual dengan bungkusan paketnya sendiri tetapi saya membeli ovaltine coklat kerana perisanya hamper sama malah ovaltine boleh dijadikan minuman panas,save bajatkan..
5.   -   Gula halus - sapa tak kenal gula halus,banyak berjual di kedai,sapa cakap takda di kedai sini aku tampar kepala kau..
6.    -  Butter - kebanyakan orang yang membeli bahan ini selalu silap beli,butter yang saya maksudkan ini berbeza dengan butter ditampal dalam bread,butter yang saya maksudkan selalu dijual di peti sejuk kerana ia mudah cair bentuknya pula 4 segi panjang,membuat kek mengunakan butter juga ini kerana ia adalah butter free salt faham.
7.      Susu cair-tahu susu cairkan..
8.      Coklat koko-untuk lapisan atas..(terpulang)
-9  baking powder-ianya sebesar botol minyak urut,warna biru dan putih..mcm tu lah..

Second fahami kossnya
1.     - Tepung gandum-3.00
2.      -Telur-1 tray 12.00 - 8 biji 5.00
3.      -Esen vanilla-2.50
4.      -Sebuk koko-8.00
5.      -Gula halus-5.00
6.      -Butter-6.00
7.      -Susu cair-3.20
8.      -Coklat koko-6.50
9 baking powder-4.50

Third, ianya terdapat 2 cara iaitu membakar atau mengukus

-Bhan untuk mengukus.
1.      Periuk belanga yang besar untuk mengukus
2.      Kertas aluminium
3.      Kertas minyak
4.      Pan aluminium untuk mengukus (penting)
-Bahan untuk membakar
1.      Pan auminiim
2.      Kertas minyak

 Last, Cara memasak

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur
  • 250 gm buttercup
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • *1 cawan serbuk koko
  • *1/2 cawan gula halus
  • *1 cawan air panas
  • *1/2 cawan susu cair
Cara-cara
  1. Masukan bahan yang bertanda * serbuk koko,gula halus dan air panas sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan *susu cair kacau sehingga sebati.jika di masak cara membakar dikacau di jerang dapur dengan api yang kecil.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam pan 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah./ bagi mengukus panaskan dahulu air bawah sehingga mendidih lapiskan pan dengan kertas minyak dan masukan bahannya tunggu selama 1 jam atau lebih (permehatian sendiri) 
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.
Bagi sebarang pertanyaan sila commet ok..

No comments:

Post a Comment